Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Leden 2014

Jablečná polévka s mrkvovými hranolky

18. ledna 2014 v 8:54 | Leňárek |  Polévky

CO DO TOHO:

(cca 1l polévky)
  • 4 jablka
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 velká brambora
  • 2 zeleninové bujony (nebo litr vývaru)
  • 1 kelímek smetany 12%
  • 2 lžíce mouky (hl. nebo polohr.)
  • olej
  • sůl
  • pepř

CO S TÍM:

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli taktéž. Uvaříme litr zeleninového bujonu ze dvou kostek, přihodíme kostičky jablek a cibule a vaříme cca 15 minut. Bramboru oškrábeme a nastrouháme do bujonu.
Po oněch 15 minutách varu vmícháme kelímek smetany a dochutíme solí a pepřem.
Mrkve oškrábeme, nakrájíme z nich drobné hranolky, promícháme s moukou (aby byly obalené) a smažíme do křupava na pánvi s olejem.
Tip!: Polévku můžeme na talíři ozdobit třeba lžící zakysané smetany.

FOTO Z AKCE:

Polévku nalijte na talíř nebo do misky a mrkvové hranolky podávejte jako přílohu

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Když jsem tenhle recept četla na internetu v letáku od Billy, tvářila jsem se na něj asi jako když jsem poprvé četla recept na kedlubnovou polívku. Nakonec jsem došla k názoru, že kedlubnová polívka je prudce jedlá, tak proč ne jablečná...
Když jsem to vařila, opravdu jsem pochybovala o výsledku, protože vařící se jablko s cibulí v zeleninovym bujonu opravdu moc vábně nevoní. Ale to si sedne. Ve výsledku není po tom zvláštním odéru nikde ani památky.
Polívka je to dobrá. Taková zvláštní. Určitě bych jí nevařila čtyřikrát do měsíce a pravděpodobně bych jí nedokázala pozřít víc než dva dny za sebou, protože by se mi rychle přejedla, ale pro zpestření jídelníčku, případně pokud už člověk zoufale neví, co s jabkama (zpravidla na podzim a kolem vánoc) si myslím, že dobrý.
Pro matnou představu bych ji přirovnala k boršči.

Polévky

10. ledna 2014 v 23:42 | Leňárek |  Plánuju vyzkoušet

MEXICKÁ POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR

1 lžička slunečnicového oleje
1 cibule nasekaná najemno
1 kostka zeleninového bujonu
750g sladkých brambor, oloupaných nastrouhaných
sůl, pepř
zakysaná smetana, koriandr, a chleba k podávání

Olej dejte do polévkového hrnce. Nechte zahřát a pak na něm 4-5 minut opékejte cibuli. Kostku bujonu rozpusťte v 1,5l vroucí vody a pak přilejte do hrnce s cibulí. Přidejte brambory a přiveďte k varu. Přiklopené vařte 10 minut. Pak polévku rozmixujte a podle chuti ji osolte a opepřete. Podávejte se zakysanou smetanou a chlebem, ozdobené koriandrem.
Osobně nevim, co je na tom mexickýho, ale recept je jednoduchej, tak se na něj třeba jednou dostane...
(velkým jedlíkům ozdobte polévku křupavými kostičkami housky nebo plátky slaniny)
=> recept z časopisu ALBERT/červen 2014

ZELŇAČKA

Zelňačka
Recept je zde.

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

(sice mám svůj osvědčený chutný recept...ale když píšou výborná...;-D)
Špenátová polévka
Recept zde.