Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Září 2013

Tatarák z hub

24. září 2013 v 23:50 | Leňárek |  Houby

CO DO TOHO:

  • houby
  • kousek sádla
  • plnotučná hořčice
  • sladký kečup
  • cibule
  • česnek
  • syrové vejce
  • drcený kmín
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř

CO S TÍM:

Houby nakrájíme na tenké plátky a na rozpáleném sádle zasmahneme tak, aby neměly přebytečnou vodu, ale zase ne tolik, aby byly vysušené. Pak už jen chutíme všemi ingrediencemi - hořčice ani kečupu nemusí být nijak přehnaně moc, cibule a česnek se krájí na drobno, syrové vejce jde až poslední (na zchladlou směs).
Patláma, patláma, paprťála...a žbrluch!
Podáváme na opečených chlebech nebo topinkách.

FOTO Z AKCE:

Výsledek jámalalicha paprťála

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Jako malá jsem houby vůbec nejedla. Později jsem se naučila jíst z hub řízky, případně je sníst v polívce, ale patlavou smaženici nebo cokoli, co vyloženě je vyvoněný houbama, to jako nezvládám dodneška.
S houbovým tatarákem přišel kdysi Zdeněk, babiččin přítel, jež v kuchyni rád se angažuje a nějaký ten pátek mu toto umění vydělávalo na živobytí. Vzhledem k tomu, že to je matlavé a slizské, jsem tomu moc nadějí nedávala, ale zkusila jsem ochutnat. Milé překvapení. Tím, že je to studené a cibule s česnekem se s houbami nevaří/nesmaží, ale jsou tam zamíchané za čerstva, není z toho cítit takové to klasické houbové aroma. Na křupavým chlebíku je to úplně exkluzívní!