Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Červenec 2013

Špenátová polévka

10. července 2013 v 22:06 | Leňárek |  Polévky

CO DO TOHO:

(cca 2l polévky)
  • kousek sádla
  • 1 větší cibule
  • česnek (dle chuti, já dávám univerzálně 5 stroužků)
  • brambory (v množství kolik komu libo)
  • zmražený špenát/špenátový protlak
  • 1 kelímek smetany 12%
  • hl. mouka
  • vejce
  • sůl

CO S TÍM:

Cibulku nakrájíme na drobno a smahneme na sádle. Když začne zlatavět, položíme navrch zmraženou kostku špenátu, přikryjeme poklicí a necháme pár minut povolit. Když je špenát míchací, zalijeme vodou toliko, koliko chceme mít polévky. Přídáme na kostičky nakrájené brambory, rozdrcený česnek a necháme vařit dokud brambory nezměknou. Ze smetany a hl. mouky (cca 3 vrchovaté lžičky) ukvrdláme ameriku a zahustíme s ní polévku. Pokud by to bylo moc, zředíme mlékem. Nakonec přimícháme rozkvrdlané vejce, dochutíme solí a je hotovo.
Tip!: Pro masožrouty se do polévky jistě hodí kuřecí maso nebo maso z lososa. Pro obměnu doporučuji, přistrouhat si do talíře nivu a pak zalít horkou polévkou. Je to mňam! :-)

FOTO Z AKCE:

Umícháno

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Jednoduchá a moc dobrá pója. Spousta lidí ji má spojenou se školkou, já jí mám spíš spojenou s pizzerií, tam mívaj ty krémový špenátový polívky s lososem nebo kuřecím masem a já si je vždycky ráda dávala. Pak jsem si jednou řekla, proč budu platit za jeden talíř, když za ty prachy můžu mít celej hrnec?! A tak se Leňárek naučila vařit špenátovku. :-)
Za dobu, co jí vařím, jsem učinila pokrok - už do ní necpu masox. Jednou jsem jí vařila s Ponožkou u Toty, která kostky prostě nevede a zjistila jsem, že obyčejná sůl naprosto stačí, zvlášť pokud do polívky nasypete ochucené maso, že...?!;-)