Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Květen 2013

Játra na cibulce

3. května 2013 v 20:38 | Leňárek |  Kuřecí maso

CO DO TOHO:

(porce pro 2-3 osoby)
  • 1/2 kg kuřecích nebo vepřových jater
  • 1 větší cibule
  • pepř
  • drcený kmín
  • hl. mouka
  • masox
  • plnotučná hořčice

CO S TÍM:

Cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme. Přihodíme játra pokrájená na kousky, ochutíme kmínem a pepřem. Až se maso zatáhne, zasypeme ho třemi lžícemi hladké mouky, pořádně promícháme a chvíli opékáme. Poté zalijeme vodou - ani moc, ani málo (zkrátka aby omáčky nechybělo, ale zase aby z toho nebyla polívka) a dusíme.
Když jsou játra měkká, přihodíme masox a přikydneme 2-3 lžíce hořčice. Povaříme, aby se masox rozpustil a hořčice spojila s omajdou a můžeme podávat.
Tip!: Pokud se omáčka povede moc řídká, zahustěte ji poctivou jíškou. Když si budete usnadňovat práci amerikou (zavářkou z rozkvrdlané mouky ve vodě), bude mít jídlo vyblitou barvu a takovou tu divnou moukatou (pa)chuť.

FOTO Z AKCE:

Podáváme s rýží :-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Jedno z mých hodně oblíbených jídel. Nevím, proč mě to nenapadlo zkusit už dřív a musela jsem kvůli tomu jet na vandr, aby mi to mohlo zavonět pod nosem v hospodě.:-D
Důležitý poznatek pro alchymistu začátečníka, poctivě vyčtený z moudrých análů: Játra se zásadně nesolí, dokud nejsou uvařená a měkká, jinak ztvrdnou a už nikdy nebudou k žrádlu... ona to máma asi kdysi říkala, ale tak člověk si k tomu musí dojít sám, aby si to zapamatoval...;-)