Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Listopad 2012

Francouzské brambory

14. listopadu 2012 v 0:56 | Leňárek |  Ostatní

CO DO TOHO:

  • kilo brambor
  • půl kila uzeného masa
  • cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 3 vejce
  • eidam - cihla (aspoň 20 dkg)
  • sádlo na vymazání pekáče/zapékací mísy
  • drcený kmín
  • koření na americké brambory

CO S TÍM:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a protlačíme skrz 'bramborové kolečko' do velké mísy. Ochutíme kmínem a kořením na americké brambory, případně ještě solí a pepřem, ale myslím, že to není potřeba.
Uzené maso povaříme, po vyjmutí z vody nakrájíme na kostičky, cibuli pokrájíme taktéž na kostičky a oboje osmahneme na pánvi. Směs přisypeme do mísy k bramborám a řádně promícháme.
Zapékací mísu vymatláme sádlem, nasypeme do ní směs brambor a masa a dáme péct do trouby cca na 200°C.
Mezitím, co se nám brambory pěkně pečou, si nastrouháme na hrubo sýr a v misce rozkvedláme tři vajíčka se smetanou. Po cca 20 minutách vyndáme brambory z trouby, zalijeme je vajíčky se smetanou, zasypeme sýrem, vrátíme zpět do trouby a pečeme dozlatova.

FOTO Z AKCE:

Hotový výtvor
Řez

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Miluju francouzský brambory v týhle podobě. Nechápu, proč je nedělám každej tejden aspoň třikrát!!!:-)
Jediný, co mě na tom štve je, že zapráskám strašně moc nádobí, ale co, hlavně když se to povidle.
Francouzský brambory mi připomínaj rizoto, dá se do nich nacpat naprosto všechno...hrášek, žampiony, všemožná roztodivná zelenina...když není (na) maso, tak salám nebo mleté...dokonce i s pangasem to lidi dělají. Já teď třeba přemýšlím, jaký by to bylo, kdybych tam nacpala nivu... hm...? :-)