Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Červenec 2012

Saláty

11. července 2012 v 15:50 | Leňárek |  Plánuju vyzkoušet

COLESLAW (alá KFC)

Coleslaw
Recept je zde...nebo třeba zde.

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Vajíčková pomazánka
Recept je zde.
A obdoba zde.

SALÁT S KYSANÝM ZELÍM

Salát s kysaným zelím
Recept zde.

MEDOVÝ ZIMNÍ SALÁT

Medový zimní salát
Recept zde.

Karbanátky

3. července 2012 v 21:04 | Leňárek |  Mleté maso

CO DO TOHO:

  • 1/2 kg mletého vepřového masa
  • 1 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • polohrubá mouka
  • strouhanka
  • majoránka
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř
  • tuk na smažení

CO S TÍM:

Mleté maso vykydneme do mísy, smícháme se 100 ml studené vody a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout (bude pak šťavnatější). Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a vhodíme k masu, kam dále vyklepneme vajíčko, přisypeme koření dle chuti a strouhanku v takovém množství, aby se směs zbytečně nelepila, ale zároveň, aby se ani nedrolila. Když jsou všechny ingredience v míse, zpracujeme ručně pevné vláčné těsto. Z toho pak tvarujeme pomoučněnýma rukama karbanátky (někdo obaluje ve strouhance) a ty smažíme v rozpáleném tuku po obou stanách dozlatova.
Já je nejradši s bramborovou kaší a nebo pak studené na chleba.;-)
Tip!: Pokud nemáte chuť na smažené kvůli množství oleje, které do sebe karbanátky natáhnou, rozpalte troubu a upečte karbanátky na plechu na pečícím papíře, je to mňam! :-)

FOTO Z AKCE:

Karbanátky s bramborovou kaší

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Jednoduchá véča nebo oběd, pokud nevíte, co by. Ideální sváča na cestování, která přípravou značně konkuruje řízkům.:-D
Karbanátky jsou fajn už proto, že se dají hodně obměňovat. Stačí přidat sýr, nebo houby a už máte trochu jinou chuť. Dají se nastavovat zeleninou nebo se dají udělat ze zeleniny celé. Tohle jídlo mě prostě baví.:-)