Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Březen 2012

Štrúdl podle režiséra Adamce

26. března 2012 v 12:27 | Leňárek |  Pečené dobroty (nebuchty)

CO DO TOHO:

  • balení listového těsta
  • 1 vejce
  • kilo jablek
  • citron
  • strouhanka
  • 2 pytlíky vanilkového cukru
  • 2 pytlíky skořicového cukru
  • rozinky
  • mák
  • vlašské ořechy
  • moučkový cukr (na posypání)

CO S TÍM:

Olupaná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na kostičky, hodíme do mísy, pokropíme šťávou z citronu, zasypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a tak nějak podle chuti od oka dodáme mák, rozinky a vlašské ořechy.
Listové těsto rozválíme, vzniklý plát posypeme strouhankou a na ni rovnoměrně poklademe směs s jablky, tak, aby nám zbyly volné okraje široké cca 2 cm. Ty pak pomatláme rozšlehaným vajíčkem a celý plát zavineme jako roládu. 'Prdelky' zamuchláme tak, aby nám z žádné strany nic neuteklo ven. Šišku položíme na plech vyložený pečícím papírem a pomatláme svrchu vajíčkem.
Pečeme na 200°C, dokud štrúdlík nezezlátne - cca 30 minut.
Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Tip!: Kdo nerad mák, může ho s klidným srdcem nahradit třeba kokosem, chybu tím určitě neudělá. Kdo naopak má mák rád, tomu bych doporučila obměnu v podobě makové náplně s višněmi, která nahradí obyčejný suchý mák.:-)

FOTO Z AKCE:

Směs
Plát
Před pečením
Upečeno
Řez

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Vždycky jsem milovala mámin obyčejnej klasickej jablečnej štrůdl a pokud si dobře pamatuju, tak jsem nikdá moc nevyhledávala nějaké obměny z jiného ovoce nebo s přídavkem čehokoli, co tam normálně nepatří, natož abych to sama vyráběla. Štrúdl podle pana režiséra Adamce mě ale zaujal už proto, že na mimibazárku má název 'LUXUSNÍ ŠTRŮDL' a to zase já luxusní věci můžu.:-D
Už když jsem měla v míse namíchanou směs, mi bylo jasné, že špatné to určitě nebude, naopak, ten citron tomu dával fakt šmrnc. Po upečení to byla mňamka. Když je to čerstvé, tak se to sice mírně rozpadá, že nejsou jablka nastrouhaná na kostičky, ale když to necháte řádně vychladnout a ztuhnout, tak je to cajk.;-)

Pomazánka s tatarkou

20. března 2012 v 23:06 | Leňárek |  Pomazánky

CO DO TOHO:

  • 1 pomazánkové máslo bez příchuti
  • 100 ml tatarky (pytlík Poličanky)
  • 10 dkg šunkového salámu
  • 10 dkg eidamu - cihly
  • 3 vajíčka
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • mletá nepálivá paprika

CO S TÍM:

Pomazánkové máslo a tatarku vykydneme do nějaké větší misky, prolisujeme k tomu česnek, přisypeme cca lžičku mleté papriky a zamícháme do sebe.
Šunkový salám, zelenou papriku a rajčata, nakrájíme na kostičky, eidam nastrouháme na jemno (lépe se to pak maže), vajíčka uvaříme a protlačíme přes bramborové kolečko. Všechno to přihazujeme do mísy a nakonec smatláme dohromady.
Nejlépe chutná na obyčejném chlebu.;-)

FOTO Z AKCE:

Véča s ředkvičkama...;-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Pracovně jsem tuhle pomazánku nazvala pomazánkou tří chutí. První člověk vnímá tu směs z pomazánkového másla a vajíčka, následuje 'to křupavé' a celé sousto zakončí decentní chuť česneku. Fakt je to moc dobrý. Při dnešní ceně vajíček to sice trochu vleze do peněz, ale zase je toho plná mísa.;-D