Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Únor 2012

Čaj z čerstvé máty

28. února 2012 v 21:40 | Leňárek |  Nápoje - nealko

CO DO TOHO:

  • čerstvá nebo mražená máta
  • limeta, popř. citron
  • med
  • voda

CO S TÍM:

Do hrnku odměříme 2 - 3 lžičky máty. Limetu pořádně omyjeme pod vodou, odkojíme kolečko, pokrájíme na čtvrtky a přidáme k mátě (kůru neořezávám). Zalijeme 3 dcl vody a osladíme lžičkou medu.

FOTO Z AKCE:

Hrnek plný pohody :-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Máta je úžasná bylinka. Dokáže uklidnit žaludek i nervy. Ráda si jí dávám, když dorazím domů po práci, ke knížce před spaním, nebo prostě jako lék, když je mi 'šoufl'.:-)
Co se týče mě, tělo si o ni samo řekne, když potřebuje doping. V poslední době je to skoro pořád.:-D
Dřív jsem pívala klasický pytlíčkový čaj a vůbec mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že bych si mohla koupit mátu čerstvou. Ten nápad mi vnukla až pizzerka, kam chodíme s Kukisem vyrovnávat nájem. La Palma se chlubí různými specialitami a jednou z nich jsou právě čerstvé čaje. Koukala jsem do skleničky, která mě vyšla skorem na padesát korun a říkala si - sakra, vždyť za padesát bych si mohla dělat doma čaj týden v kuse. Zkusila jsem to a musela jsem zkonstatovat, že se mi to i povedlo docela slušně chuťově trefit...i když je to čaj, který si žije vlastním životem. Nikdy nechutná úplně stejně, jako ten předtím.
Až bude tepleji, hodím si mátu do truhlíku za okno...doufám, že mi to nescípne, když jsem takový zahradník...:-P

Ostatní

23. února 2012 v 19:12 | Leňárek |  Plánuju vyzkoušet

LETNÍ FRITTATA

2 lžíce slunečnicového oleje
2 cibule, tence pokrájené
1 stroužek česneku nasekaný
2 lžičky kari koření
450g brambor nastrouhaných, tekutina vymačkaná
6 vajec našlehaných
sůl, pepř
100g mraženého hrášku
hladkolistá petrželka na ozdobu

Troubu předehřejte na 200°C. Olej rozpalte na větší pánvi, pak vsypte kolečka cibule a na středním plameni je asi 10 minut opékejte. Přidejte česnek a nechte jej 1-2 minuty rozvonět. Pak vmíchejte brambory a za občasného míchání je 5-8 minut opékeje. Měly by nejej změknout, ale zároveň i chytit nazlátlou barvu. Vejce vyklepněte do větší mísy, lehce je našlehejte, osolte, opepřete, vmíchejte hrášek a část petrželky a směsí zalijte obsah v pánvi. Opékejte 1 minutu, pak pánev dejte na 10 minut do trouby. Podávejte posypané zbytkem petrželky.
(do Frittaty můžete lehce schovat jakoukoli vaší oblíbenou zeleninu nebo houby)
=> recept z časopisu ALBERT/červen 2014

PLNĚNÉ BRAMBORY

Plněné brambory
Recept je zde.

KNEDLÍČKY DO POLÉVKY Z MÍCHANÝCH VAJÍČEK

Knedlíčky z míchaných vajíček
Recept je zde.

SEKANÁ

Sekaná
Recept zde.

ORANŽOVÉ RIZOTO

- asi nebudu zkoušet přímo podle receptu, spíš použiju svůj recept a jako obměnu použiju to lečo a mleté...;-D
Oranžové rizoto
Recept je zde.

Obložené tentononcy

14. února 2012 v 18:14 | Leňárek |  Plánuju vyzkoušet
(aktualizováno ke dni 22.2.2012)

CHLEBÍČKOVÉ PŘÍŠERKY

Chlebíčkové příšerky
Více detailů zde.

OBLOŽENÝ TALÍŘ NA OSLAVU

Obložený talíř s růží
Obměna z vysočiny zde.

MYŠKY Z VAJÍČKA A ŘEDKVIČEK

Myšky
Detaily zde.

ŠUNKOVÁ PRSA

Šunková prsa
Recept zde.

CHLEBÍČKY OD BABIČKY

Chlebíčky od babičky
Vzato odsud.

PAVOUČÍ JEDNOHUBKY

Pavoučí jednohubky
Pomazánka je asi fuk...já to vidim na česnekačku...a pavoučci jsou z černý olivy...:-)

CHROUSTY

Chrousty
Recept je zde.

STADION

(ale to bude muset být sakra příležitost, abych se s tímhle dělala...! :-D)
Stadion
Obrázek z mimibazárku...postup není...pouze tento inspirativní výjev.

Formule

7. února 2012 v 7:33 | Leňárek |  Obložené tentononcy

CO DO TOHO:

  • rohlíky
  • vajíčka
  • cherry rajčata
  • nakládané okurky
  • salátové okurky
  • paprika
  • spousta párátek a pár lepiček na praporky
+ nějaký plátkový sýr, salám a máslo na obložení

CO S TÍM:

Jednotlivé ingredience aranžujeme podle obrázků níže.
Základ (auto) - rohlík
Kola - salátová okurka
Jezdec - vařené vajíčko
Čepice - půlka cherry rajčete
Oči - nakládaná okurka
Pusa - paprika
Praporek - párátko s lepítkem

FOTO Z AKCE:

Leňárkova snídaně
Závodníci

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tak tohle mi přišlo hodně vtipný...a vlastně každýmu, komu jsem ukazovala fotky to přišlo vtipný.:-D
Myslím, že tenhle inspirativní 'recept' nepřijde vhod jenom maminkám, ale i lidem, co si chtějí prostě jenom zpestřit ráno a zasmát se nad snídaní, čehož jsem důkazem.;-)

Zapečený lilek s mozzarellou

4. února 2012 v 23:28 | Leňárek |  Bezmasá jídla

CO DO TOHO:

  • 2 lilky
  • 3 brambory
  • 2 koule mozzarelly
  • 1 vejce
  • 1 smetana
  • 5 stroužků česneku
  • hl. mouka na obalování
  • olej nebo tuk na smažení
  • bazalka
  • sůl

CO S TÍM:

Lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a obalíme v hladké mouce. Brambory nakrájíme na tenoučké plátky a mozzarellu na slabší kolečka.
Obalený lilek zprudka osmahneme na oleji a vrstvíme do pečící mísy střídavě s plátky brambor. Každou tuto 'dvojvrstvu' jemně zasypeme bazalkou.
Když máme dovrstveno, rozmícháme v misce smetanu s vejcem, česnekem a solí a vzniklou směsí zalijeme obsah pečící mísy. Nakonec poklademe mozzarellou a strčíme do trouby. Pečeme na 200° cca 30 - 45 minut.
Nejlepší přílohou je grahamový chléb.
Tip!: Lilek se dá stejně dobře nahradit cuketou.:-)

FOTO Z AKCE:

Obalujeme, vrstvíme...
Po upečení

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tenhle recept jsem našla pod heslem 'ůůůůůžasná a rychlá véča'. Jako...jsem schopná uznat, že nejsem v kuchyni nejzručnější a nejrychlejší, jinak bych nepoužívala titul alchymista, ale ono nakrájet, obalit, usmažit a navrstvit...se moc urychlit nedá...a to samo o sobě je piplačka tak na hodinku a půl...a další půl hodinku se to peče, takže pojem 'rychlá' mi přijde dost nadsazenej. Navíc, když si vezmu, že lilek se smaží, pak se do toho leje smetana a zapejká se to sejrem, tak bych řekla, že je dost nerozum toto servírovat k 'véče', protože z toho kouká tak leda půlnoční žlučníkovej záchvat. Nicméně oběd to vůbec neni špatnej, akorát je to opravdu dost mastný, takže pečivo je nevyhnutelná příloha. Ten grahamový chléb je k tomu fakt fenomenální. A to jako nejsem žádný ultrazastánce zdravý výživy. Na to jsem přišla náhodou, protože když jsem to dělala poprvé, tak jinej chleba v Albertu neměli.;-D