Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Leden 2012

Buchty, koláče, koláčky

27. ledna 2012 v 16:03 | Leňárek |  Plánuju vyzkoušet

TORTA KINDER BUENO

Recept:
4 vajcia, 200 g cukru, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 220 g hladkej múky, 3 lyžice kakaa, 220 g nutelly, 1 prášok do pečiva, 250 ml šľahačkovej smotany, 4 kinder bueno, 250 g čokolády na varenie, oriešky
Zmiešame vajcia s cukrom a vyšľaháme ich do peny. Prilejeme mlieko a olej. Pomaly primiešame aj múku, kakao, 3 lyžice nutelly a prášok do pečiva. Dobre premiešame a nalejeme do formy s papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
Medzitým vyšľaháme tuhú šľahačku a rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme nadrobno nakrájané Kinder Bueno. Keď je torta hotová, prekrojíme ju na viac plátov (koľko chcete a koľko sa vám podarí ). Natrieme ich nutellou a naplníme šľahačkou s Kinder Bueno. Povrch torty potrieme druhou polovicou šľahačky. Čokoládu nakrájame (100 g) nadrobno a posypeme boky torty. Zvyšnú čokoládu roztopíme a polejeme vrch torty. Ozdobíme orieškami.
Zdroj - XiftBook

OBLIŽ PRST

Recept je zde.

KOLÁČ SYPANÝ MARGOTKOU

Koláč sypaný margotkou
Recept je zde.

MARGOT BUCHTA

Margot buchta
Recept je zde.

TATRANKOVÉ ŘEZY

Recept je zde.

ESKYMO ŘEZY

Eskymo řezy
Recept je zde.

KAKAOVÉ ŘEZY S TVAROHEM A JABLKY

Kakaové řezy s tvarohem a jablky
Recept je zde.

KINDER MLÉČNÝ ŘEZ

Kinder mléčný řez
Recept je zde.

LHOTECKÝ PLECH

Lhotecký plech
Recept je zde.

MUFFINY

Muffiny
Recept je zde.

MAXI-ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY

MAXI-čokoládové muffiny
Recept je zde.

BUCHTA PODLE PAVLÍNY

Vrstvíme na plech:
- plát listového těsta (necháme kousek viset přes okraje)
- zasypeme strouhankou
- zasypeme strouhanými jablky
- posypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem
- vrstva piškot (řezem dolů)
- přelijeme pudingem (do plechu asi dva z cca litru mléka)
- překryjeme dalším plátem listového těsta, které sklapneme s tím spodím, které viselo přes okraj
Dáme péct na cca 180 - 200°C dokud těsto nezrůžoví.

VELIKONOČNÍ ŠLEHAČKOVÝ ZAJÍC

- asi švihnu do 'hřbetu' a co zbude do dortové formy...na zkoušku...
Velikonoční zajíc
Recept zde.

VOLIŽPRSŤÁK

Recept je zde.

PERNÍK

Perník
Recept je zde.

POSVÍCENSKÉ KOLÁČKY

Posvícenské koláčky
Recept je zde.

Lučinová veka zapečená sýrem

25. ledna 2012 v 20:47 | Leňárek |  Tousty, zapečené chleby...

CO DO TOHO:

  • 3 velké Lučiny
  • zakysaná smetana
  • pytlík Poličanky (nebo 3 lžíce majonézy)
  • 15 dkg šunky
  • 5 stroužků česneku
  • sýr na strouhání
  • sůl
  • veka

CO S TÍM:

Šunku nakrájíme do misky na malé kousíčky, přidáme Lučinu, zakysanku, majolku a česnek, pořádně promícháme a dochutíme solí.
Vzniklou směs matláme na krajíčky veky a sypeme strouhaným sýrem.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 200° asi 30 minut.
Tip!: Pečící papír potáhněte pomocí mašlovačky vrstvou tuku, veky pak nebudou tak vysušené.

FOTO Z AKCE:

Pomatláno
Zasypáno
Zapečeno

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tohle je moc dobrej výmysl!:-)
Akorát tedy dost drahej, vzala jsem z regálu tři sto gramový Lučiny a rázem jsem měla v košíku šedesát korun. Člověk si chce k večeři zapéct blbej chleba a vyšlo by ho levnějc, kdyby se šel najíst do hospody.
Každopádně ta vomatlávka z toho je moc dobrá i syrová, takže by se dala použít i na chlebíčky nebo jednohubky...akorát vzhledem k tučnosti asi ne v moc velkým množství...;-)

Rychlobábovka do hrnku

20. ledna 2012 v 23:18 | Leňárek |  Buchty

CO DO TOHO:

  • 4 rovné lžíce polohrubé mouky
  • 0.5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce Granka (nebo kakaa)
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vejce

CO S TÍM:

Všechny přísady lifrujeme do jednoho hrnku nebo kompotové misky a pořádně promícháme.
Takto připravené postavíme do mikrovlnky a zapneme na 3 minuty na plný výkon (u mojí mikrovlnky na tři čárky).
Po upečení necháme trochu schladnout, pak jemně uvolníme a vyklopíme.
Že na spodku nádoby něco zůstane je normálka. Přeci jen je to nouzovka a na to, že se to peče bez vymazání, se toho na dno nenalepí moc.
Nazdobíme cukrem a podáváme.
Tip!: Tahle bábovička se dá chuťově různě obměňovat a obohacovat. Zkuste třeba přikápnout trochu rumu, přistrouhat čokoládu či jablka, nadrtit oříšky nebo přisypat kokos či rozinky...

FOTO Z AKCE:

Leňárkův výtvor krok za krokem
Bukyho výtvor před a po
Porovnání... Ta Bukyho byla prostě lepší... (P.S.: Ta má není spálená, jen jsem použila kakao zatímco Buky Granko...;-))

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tohle byl zase objev. Nadhodila jsem to takhle jednou navečer, když Buky uvařil kafe, že bysme si k tomu mohli udělat tuhle buchtu...a pěkně každej svojí. Musím říct, že v souboji o lepší výtvor jsem naprosto čestně prohrála. Upekla jsem bábovku jen ze základního těsta. Původně jsem chtěla přidat kokos, ale nejspíš ho sežraly škrkny, tak jsem to nechala být tak. Zato Buky, ten si se svou buchtou hrál. Přidal rum, nastrouhal čokoládu a myslím, že snad i trochu rozinek obětoval. Rozdíl byl opravdu veliký. Samotné základové těsto není nic moc. Ale když si s tím trochu vyhrajete, tak se to fakt vyplatí.
Byla sranda péct v mikrovlně a koukat, jak z hrnku leze ven hnědý komín, aby za chvilku zase trochu splasknul. Byla jsem zvědavá, jak to pak z toho hrnku dostanu ven, ale byla to pohoda. Na stěny se těsto nenalepí a jediné, na čem opravdu drží je dno, ale pokud u toho nejste neurotičtí, tak té buchty na spodku moc nenecháte.
Doba přípravy i s pečením zabere tak deset minut. Takže myslím, že tahle bábovka je naprosto geniální, když máte na něco chuť nebo potřebujete honem něco pro návštěvu ke kafi nebo čaji.:-)

Leňárkovy kaštánky

11. ledna 2012 v 7:12 | Leňárek |  Nápoje - alko

CO DO TOHO:

250 ml šlehačky (v kelímku)
1 salko
3 tyčinky ledových kaštanů
4 kostičky hořké čokolády
1/2l rumu

CO S TÍM:

Vezmeme větší hrnec, nalijeme do něho šlehačku a nalámeme kaštany a čokoládu. Za stálého míchání rozpouštíme a až se směs dostane do varu, necháme chvilinku probublat. Sejmeme z plotny a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme salko a rum. Řádně promícháme a je hotovo.
Tip!: Může posloužit jako originální dárek - slijte likér do lahví, nápaditě zavažte zátku a přelepte nějakou svou etiketou.;-) Chutná jako Bayleis, ideální pro dámské sedánky, ale ani chlapi nepohrdnou (ověřeno, rum dělá svoje;-)).

FOTO Z AKCE:

Čokoládový základ
Hotový likér
Leňárkovo dárkové balení...:-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Když jsem tohle dělala poprvé a ochutnala hotový likér, tak jsem se zděsila, že to je dost hnus. Přišlo mi to moc rumové a že se do toho ten zbytek ale vůbec nehodí. Nevím, jestli to tak bylo doopravdy, nebo jestli jsem ten den měla nějak odrovnané chuťové receptory nebo bylo potřeba, aby se to alespoň chvíli uleželo, každopádně druhý den už bylo všechno jinak a já měla v lednici naprosto geniální pití, které už někteří 'šťastlivci' dostali k narozeninám!:-)
Leňárkovy kaštánky chutnají nejlépe vychlazené, ale nevadí jim ani pokojová teplota.;-)