Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Říjen 2011

Pseudosvíčková (Hořčicová omáčka)

19. října 2011 v 19:53 | Leňárek |  Omáčky

CO DO TOHO:

  • alespoň 1/2 kg hovězího zadního
  • 1 cibule
  • citron
  • 4 - 6 lžic plnotučné hořčice
  • šlehačka
  • zakysaná smetana
  • mléko
  • 3 - 5 lžic hladké mouky
  • olej
  • masox
  • sůl
  • pepř

CO S TÍM:

Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji do zlatova. Přidáme maso nakrájené na tenké nudličky, masox, a trochu pepře. Dusíme, dokud není masíčko úplně měkoučké. Pak nakydáme hořčici, pořádně promícháme a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky (množštví mouky určuje hustotu omáčky). Pokud bude omáčka moc hustá, zřeďte podle potřeby mlékem. Dochutíme šťávou a strouhanou kůrou z citronu, solí, pepřem, popřípadě vegetou.
Necháme probublat a podáváme.
Tip!: Nejlepší přílohou jsou určitě houskové knedlíky, ale dobře se hodí i těstoviny.

FOTO Z AKCE:

Takhle nějak by to mělo vypadat...:-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Geniální omáčka, zvládla jsem jí hned napoprvé a v mnohem mladším věku...a to je co říct.:-D
Maso se dá použít i jakékoli jiné, s kuřecím to bude rychleji hotové, ale už to nebude tak pseudosvíčkové.;-)
Co se týče knedlíků, dělám normálně ty z prášku. Kupovaný mi nechutnaj, jsou jak nějaká nabobtnalá vata. Ty, co mě učila prabábule už si nepamatuju, a štve mě to, páč se mi povedly tenkrát, sakra!:-D
Mno a co se týče mých pokusů, vyrobit knedlíky podle receptů z internetu...většinou to končilo tragicky. Protože neumím pracovat s kvasnicema, vybírala jsem si takové návody, kde byly kvasnice nahrazené něčím jiným. Výsledek - nepovedené, zdrcnuté cosi. Dokonce jsem zkoušela i ty zázračné hrníčkové knedlíky z mikrovlnky. Jíst se to nedalo, ale doporučuju rybářům, použijte vzniklý produkt jako návnadu a budete králem na rybníce! Ověřeno!

- Ty vole, na co to chytáš, že ti tak berou?
- Ále, Lenka včera vařila.

Takže asi tak.;-D

Žampiony zapečené hermelínem

3. října 2011 v 0:23 | Leňárek |  Houby

CO DO TOHO:

  • žampiony
  • hermelín bez příchutě
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • pažitka na posypání

CO S TÍM:

Máslo rozehřejeme, vylijeme na pečícím papírem vyložený plech a rozetřeme mašlovačkou po celé ploše.
Žampiony zbavíme nožiček a klobouky naskládáme na plech. Jemně osolíme a opepříme.
Do každého kloboučku dáme kousek hermelínu. Já to krájím tak nějak na míru, aby mi sýr zbytečně nevytékal.
Pečeme cca na 200°C až se hermelín rozpustí a okraje žampionů zezlátnou.
Na talíři posypeme pažitkou a servírujeme buď samotné jako chuťovku nebo třeba s kaší či šťouchanými brambory.

FOTO Z AKCE:

Na plechu
Hamy ňamy
A takhle jsme jednou tvořily s Toty...:-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tenhle recept prý býval na krabičkách od hermelínu. Hledala jsem ho na všech druzích, ale nenašla. Každopádně tomu, kdo ho vymyslel vřele děkuji, je to návykové jak mrcha. Když jsem to objevila, pekla jsem to celý týden, dokud jsem se toho nepřežrala, pak už byl klid.:-D
Všem alchymistům rovnou říkám, že ochucené druhy hermelínů nejsou pro tenhle recept vhodné, není to tak dobré jako se starým dobrým přírodním sýrem. Stejně tak se nesnažte recept vylepšovat masem. Je to dobré tak, jak je to tu napsané! Staré dobré pořekadlo - 'méně je někdy více' tu funguje na 100%.
Pro ty, co by se chtěli divit tomu máslu na pečící papír sděluji, že to lze péct určitě i bez tuku, ale bude to suché. Navíc žampiony máslo natáhnou do sebe a zároveň pustí svou šťávu. K tomu se Vám máslo ještě smíchá se zbytky pepře, soli a vyteklého hermelínu, takže sosík je opravdu eňo ňéňo! :-)
Jo a spešl poznámka pro Námořníka od Sýkorky - kdybys to chtěl dělat, tak Evu přivaž k totemu, jinak Ti bude hermelín z klobouků vyžírat, protože je to s tím pepřem a solí přece tááák dobré a ty to prostě do té trouby nedáš! :-D