Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Bramborový guláš (Buřtguláš)

25. září 2011 v 12:29 | Leňárek |  Omáčky

CO DO TOHO:

  • cca kilo brambor
  • cca 1 cibule
  • cca 25 deka točeňáku, slovenského salámu nebo junioru
  • tuk na smažení
  • 2-3 lžičky hladké mouky
  • 3 lžičky mleté papriky
  • 2 hrstky majoránky
  • sůl
  • pepř

CO S TÍM:

Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Zaprášíme paprikou, a jen co se koření spojí s olejem, zalijeme vařící vodou (stačí trochu). Přidáme brambory nakrájené na kostičky a dolijeme vodou tak, aby byly brambory pod hladinou.
Osolíme a přidáme trochu pepře.
Vaříme 10-15 min. Až budou brambory skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájený točeňák.
Prohřejeme a zahustíme klechtánkem (1/2 hrnku studené vody + 2-3 lžičky hladké mouky).
Pořádně promícháme a doředíme nebo dohustíme podle potřeby.
Brambory už by v tuhle chvíli měly být úplně měkké, takže už jen přidat majoránku a je to hotové.
Podáváme samotné, s chlebem nebo pečivem.
Tip!: Nechte guláš uležet do druhého dne. Bude mnohem lepší. Ostatně, jako každý jiný guláš.:-D

FOTO Z AKCE:

Brambůrky
Gulášek

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Tohle je jedno z mých opravdu oblíbených jídel. Jsem úchylačka na brambory, takže salám tam dávám opravdu jen jako nutné zlo, kvůli chuti, ale pokud jste příznivci točeňáku, klidně si ho tam nacpěte víc.;-)
Alchymistická zajímavost je v tomhle případě majoránka. Je jí tam dost. A po dovaření je v guláši opravdu hodně cítit. Drhuhý den by člověk čekal, že se tam proleží a guláš bude tak voňavý že se nebude dát pozřít, ale není to pravda, do druhého dne se ta akutní majoránková chuť úplně ztratí a gulášek je eňo ňůňo! :-)

Inspirace z receptů na portále www.mimibazar.cz

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 25. září 2011 v 12:37 | Reagovat

Super recept =)

2 Tomáš Tomáš | Web | 25. září 2011 v 12:38 | Reagovat

To musí být dobré. Někdy tento recept budu muset vyzkoušet :-). Chválím za to že sem dáváš i obrázky.

3 lenarkovakucharka lenarkovakucharka | E-mail | Web | 19. listopadu 2011 v 18:15 | Reagovat

[1]:
[2]:
Díky za chválu, zrovna u Buřtguláše jsem jí moc nečekala.:-) Jo ano, obrázky dávám, abych příště věděla, jak to má vypadat a že se mi to už někdy povedlo...;-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama