Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Květen 2011

Leňárkův první Poprčický salát s kuřecím masem

22. května 2011 v 12:03 | Leňárek |  Saláty

CO DO TOHO:

Salát
  • pár listů hlávkového salátu
  • pár listů čínského zelí
  • čtyři rajčata
  • žlutá paprika
  • 1/2 salátové okurky
  • 3 plátky kuřecích prsou
Zálivka (necelý 1/4 l)
  • voda
  • olej (obyč, ne olivový)
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • bazalka
  • grilovací koření

CO S TÍM:

Do velké salátové mísy natrháme drobné kousky salátových listů a čínského zelí (košťály nadrobno nakrájíme). Rajčata, papriku a salátovku nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy.
Kuřecí maso omyjeme, též nakrájíme na malé kostičky, zaprášíme grilovacím kořením, hodíme do hrnce nebo na pánev a smažíme, dokud se masem puštěná šťáva téměř celá nevypaří. Pak sundáme z plotny, necháme trochu schladnout a sesypeme k zelenině do mísy.
Zálivku si namícháme podle chuti, přelijeme jí všechny ingredience, pořádně zamícháme a dáme na chvíli vychladit do lednice.
Nejlíp se mi k tomu hodí Francouzská bageta.:-)
Tip!: Samo o sobě je to moc dobré, nicméně Pokustónům mohu říct, že když si nandají salátek do misky bez zálivky a pokapou si ho dressingem od Hellmans - Tisíc ostrovů, tak je to taky dlabanec.:-)

FOTO Z AKCE:

Hotovo, zamícháno, připraveno k podávání
Blízká setkání třetího druhu...:-D

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Stvořeno na objednávku, jako lehká večeře pro chronického Prčického podchodovače...:-)
Salát sám o sobě pustí hodně šťávy, ale ta zálivka je tam nutná kvůli té chuti...později ji můžete vylít...;-)


Vepřové na paprice se zakysankou

10. května 2011 v 23:09 | Leňárek |  Omáčky

CO DO TOHO:

  • půl kila vepřové plece
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • sůl
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • mléko (na rozdělání mouky)
  • 2 lžičky hladké mouky

CO S TÍM:

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle do růžova. Přihodíme maso (také nakrájené na kostičky) a opečeme,
aby se zatáhlo, pak osolíme, zaprášíme paprikou, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
Rozděláme si mouku v mléce, až bude maso měkké, vyndáme jej z hrnce a zavářku vmícháme do šťávy. Vzniklou omáčku provaříme a maso vrátíme zpět.
Zakysanou smetanu přidáme před dokončením, necháme problublat, ale již nevaříme.
Tip!: Jako příloha se k tomuhle hodí ledacos, nejlíp asi knedlík, já mám nejradši těstoviny, ale klidně by šla třeba i rýže.;-)

FOTO Z AKCE:

Zakysáno, připraveno k podávání...:-)

Těstoviny utopené v omáčce...:-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

To zase byla akce... Když se to vařilo, chutnalo to jako kuře na paprice, když sem do toho zamíchala zakysanku, stal se z toho králík na smetaně a Buky prohlásil, že to je jak svíčková...:-D
No co, hlavně, že se to dá jíst...;-)

Kedlubnová polévka

2. května 2011 v 20:31 | Leňárek |  Polévky

CO DO TOHO:

(necelý 1,5 l polévky)
  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • olej nebo máslo (já na vaření nejradši Zlatou Hanou)
  • zeleninový bujón
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce dětské krupičky
  • sůl
  • bílý pepř
  • něco zeleného na ozdobení :-)

CO S TÍM:

Mrkev a kedlubnu nastrouháme. V hrnci rozpečeme kousek másla a zeleninu na něm chvíli orestujeme. Poté zalijeme studenou vodou, přidáme bujon a necháme vařit asi tak 10 minut. Následuje ochutnávka a dochucení solí a pepřem. Pak metličkou vmícháme krupičku. Povaříme dvě minutky, vmetlíme vajíčko a máme hotovo.
Tip!: Místo kedlubny se dají stejně dobře použít ředkvičky...na chuti to prakticky není poznat...;-)

FOTO Z AKCE:

Takhle to vypadá z kedlubny...
Kedlubnová polévka
...a takhle z ředkviček...
Ředkvičková polévka

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Když jsem se tuhle polévku rozhodla vařit poprvé, absolutně jsem nečekala žádný zázrak. Kedlubny za syrova miluju, ale polévka z nich...?!! Byl to spíš takový zvědavcův pokus s předzvěstí - "za stálého míchání vléváme do kanálu"... Jaké bylo moje překvapení, když se z toho vyloupla dobrota, jakou už jsem dlouho neměla! Celý hrnec jsem zbušila sama skoro na posezení! :-)
Děcka nemám, ale prý jim takové polévky také šmakují...a že smradi nesnědí všechno...;-)