Kuchyně musí člověka bavit. Ve chvíli, kdy bude k něčemu nucen, nikdy vařit nebude a pokud ano, nikdy to nebude ono.

Březen 2011

Rizoto do trouby

26. března 2011 v 17:32 | Leňárek |  Ostatní

CO DO TOHO:

(cca pro 2 lidi)
  • 250 g kuřecího masa (klidně i víc...;-))
  • 1 větší cibule
  • rýže v poměru 1:2 k vývaru
  • pytlík mražené zeleniny (jaké máte rádi)
  • kostka slepičího vývaru
  • asi 3 lžíce oleje (na smažení)
  • grilovací koření
  • sůl
  • pepř
  • trocha strouhaného sýra (nemusí být, ale na rizoto tak nějak patří)

CO S TÍM:

V odměrce si odměříme požadované množství rýže a pak uděláme dvojnásobné množství slepičího vývaru. Já dávám dva menší hrníčky rýže na litr vývaru.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a smahneme na oleji (já už rovnou dělám v pekáčku ve kterém budu péct).
Přidáme omyté, na kostičky nakrájené kuřecí maso, zaprášíme grilovacím kořením a zprudka opečeme.
Když máme hotovo, sundáme ze sporáku, zasypeme suchou rýží a pytlíkem zeleniny, zalijeme vývarem a popřípadě dochutíme solí a pepřem. Vše pořádně promícháme a nezakryté šoupneme do předehřáté trouby. Peče se na 200 °C asi půl až třičtvrtě hodinky. Zkrátka dokud se nevypaří voda. V průběhu alespoň jednou promcháme.
Pak už jenom nandáme, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a mlaskáme si...:-)
Tip!: Rizoto jde obměňovat podle chuti. Dají se přidat různé druhy zeleniny, nebo dělat z čerstvé. Stejně tak se může místo grilovacího koření dát jiné...třeba kari...a hned je tu místo obyčejného rizota pokrm s vůní orientu.;-)
Místo kuřecího masa samozřejmě jde použít i jiné a nic se určitě nezkazí, když se přidají houby.

FOTO Z AKCE:

Po vytažení z trouby


Pod lupou...;-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Rychlé, jednoduché a zmatlá se minimum nádobí.
Nejlepší rýže vůbec, jakou jsem kdy objevila je LAGRIS paraboiled. Dá se použít i ta pytlíková. S tou jsem začínala. Prostě jsem ty pytlíky rozřezala a nasypala do plechu.:-D


Kuřecí vývar

16. března 2011 v 7:28 | Leňárek |  Polévky

CO DO TOHO:

(rozpis na 2l vody)
  • kuřecí maso (v tutom případě jsem použila dva kuřecí hřbety)
  • 1 mrkev (nějaká střední)
  • 1 pastiňák (též nějaké střední velikosti)
  • 1 celá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sterilovaný hrášek
  • vegeta
  • 13 kuliček celého černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
Nemusí být, ale patří to k polévce
  • nudle
  • čerstvá petrželka na posypání

CO S TÍM:

Do velkého hrnce natočíme 2l vody, přidáme omyté kuřecí maso, očištěnou mrkev, pastiňák, celou cibuli a česnek (nakrájený na proužky), okořeníme pepřem, novým kořením a bobkovým listem, zasypeme vegetou a dáme na cca 45 minut vařit.
Poté přecedíme, obereme maso a zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do polévky. Přidáme sterilovaný hrášek, popřípadě dochutíme vegetou a vaříme ještě cca 5 minut.
Mezitím si v jiném kastrole uvaříme nudle, aby se nám polévka zbytečně nekalila.
Tip!: Kdo chce, může si polévku zahustit vodou s moukou, našlehaným vejcem nebo kapáním.

FOTO Z AKCE:

Dílo dokončeno
Kuřecí vývar

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA:

Nejsem moc kytkožravá, takže zeleniny mnoho nedávám, vy si dejte podle svého vkusu a klidně i přidejte celer, ten já zrovna moc nemusím.;-)
Použít se samozřejmě dá i mražená zelenina. Ta se přidává až po přecezení a vaří se tak 7-10 min.


Rafaelo na plech

9. března 2011 v 7:18 | Leňárek |  Buchty

CO DO TOHO:

Buchta
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice (hlavně ne krystal)
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 1 pytlík kypřícího prášku
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
Posyp
  • 1 hrnek kokosu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
Finiš
  • 1 - 2 kelímky šlehačky
Plech
  • něco na vymazání (hera, sádlo...)
  • něco na vysypání (polohr. moukra, strouhanka, kokos...)

CO S TÍM:

Všechny ingredience potřebné na buchtu smícháme dohromady v jedné vleké míse (kypřící prášek ale zamícháme přednostně do mouky) a umícháme těsto. To nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu nebo pekáčku.
Vedle v mističce smícháme kokos s cukrem a těsto v plechu na vrchu posypeme. Trochu směsi si necháme na posypání po upečení.
Strčíme do předehřáté trouby a pečeme na 150°C cca 20-25 minut.
Bezprostředně po vyndání z trouby buchtu zalijeme šlehačkou (ano, jen tak - vzít kelímek, otevřít a nalít na horkou buchtu - ona se tím zvláční a vevnitř vznikne takový pseudokrém) a posypeme zbytkem směsi kokosu s cukrem.
Necháme zchladnout a ládujeme se k prasknutí...:-)
Tip!: Až buchta zchladne, dejte jí do lednice. Stuhlá, vychlazená šlehačka udělá svoje. Schladlá buchta je dobrá, ale vychlazená je vynikající! :-)

FOTO Z AKCE:

Před posypem

Posypnáno a vzhůru do trouby

Upečeno

Zalito šlehačkou

Znovu posypáno

A takhle to vypadá po naříznutí...:-)

LEŇÁRKOVA POZNÁMKA

Z tuté buchy jsem byla nadšená. Všechno se jenom nahrníčkuje, smíchá, nemusí se to dlouho hnětat, neudělá to hrudky a za hodinku je to celé hotové...
A! Chutná to! :-)